Danske kunstudstillinger

Interessante kunstudstillinger. Der kunne være værd at besøge.

»Alex Da Corte – Mr. Remember«

Periode 14.7.22 - 8.1.23

Sæsonens visuelle powerbrag af en udstilling er den til dato største i Europa med en af de yngre stjerner på den internationale kunstscene. Alex Da Corte (f. 1980) arbejder med både maleri, skulptur, installation og video, og han optræder ofte selv i forklædning i sine film – som alt fra den lyserøde panter til Eminem og Frihedsgudinden. 

Alex Da Corte (f. 1980) erobrer rum med farver i et krydsfelt af design og billedkultur. Louisianas udstilling er den første dybdegående præsentation af den venezuelansk-amerikanske kunstners værker på europæisk grund. Her kan man opleve både tidlige og helt nye værker blandet i en totalt gennemført scenografi, udtænkt af kunstneren, med specialdesignede gulve, stærkt kulørte vægge, neonlys og karakteristiske dufte. Det er som at træde ind i en både mystisk og sanselig parallel virkelighed.

Vil du vide mere: Louisiana Museum

»Forensic Architecture«

Periode 20.5.22 - 23.10.22

Den femte udstilling i serien Arkitekturens Værksteder bliver et møde med den radikale forskningsenhed Forensic Architecture. Den opererer i et krydsfelt mellem arkitektur, journalistisk, jura, datalogi og menneskerettigheder med det formål at afdække, kortlægge og vidne om konflikter og forbrydelser rundt om i verden.

Udstillingsserien Arkitekturens Værksteder støttes af den filantropiske forening Realdania

“Forensic” kan oversættes til “retsmedicinsk” eller “retsteknisk”, og det giver måske bedst mening at betegne Forensic Architecture som en blanding af kriminalteknisk enhed og journalistisk “gravergruppe”. Deres praksis ligger langt fra dét, vi normalt forbinder med arkitektur og handler ikke om at tegne nye bygninger, men om at bygge modeller til at se på verden med.

Vil du vide mere: Louisiana Museum

Picasso - En hyldest til keramikken

fra 06. maj - 23. oktober 22.

At Pablo Picasso (1881-1973) er mest kendt for sine banebrydende malerier med motiver af bl.a. kvinder, krig og kærlighed, hersker der ingen tvivl om. Dem kommer man dog til at spejde langt efter i den kommende særudstilling på Holmegaard Værk 'Picasso - en hyldest til keramikken', der åbner 06. maj 2022. Her sætter museet nemlig spot på Picasso som keramiker og kunsthåndværker.

Udstillingen rummer samlet set 42 keramiske værker fra den amerikanske Rosenbaum Collection, som aldrig før har været udstillet i sin helhed i Danmark. Og her vil man som gæst komme helt ind i hovedet på Picasso, når mesterværkerne iscenesættes og udstilles på spektakulær vis i et virvar af spejstof, kurveblæste glasmontre og ugletræer, der sætter alle sanser i- og ud af spil og på én og samme tid gør dig både imponeret, forundret, bjergtaget og til tider nærmest søsyg.

"Med udstillingen vil vi forsøge at kravle helt ind i hovedet på Picasso og understøtte hans vilde og eksperimenterende væsen i vores scenografi", fortæller museumschef, Thorbjørn Kolbo, og fortsætter:

"Det gør vi blandt andet ved at iscenesætte udstillingen som ét stort kubistisk univers, hvor man som gæst på egen krop og sjæl selv vil sanse, hvordan det er at være en aktiv del af kubismen. Uanset hvor man kigger eller bevæger sig hen, vil perspektivet konstant forskydes og ændres ud i det uendelige - præcis som i kubismen".

Glasmontrerne der benyttes i udstillingen er blæst af Holmegaard Værks egne glaspustere, og er ikke blot de almindelige firkantede montre, som man måske normalt kender det fra denne slags klassiske udstillinger. I stedet er de blæst i et kontrolleret kaos af kurver og bølger, der tilsammen er med til at forandre perspektivet af det enkelte keramiske værk på en måde, der understøtter og fremhæver værkets udtryk, form og kontur, og derigennem hjælper til at fremhæve detaljer, man ellers ville have overset eller negligeret.

Vil du vide mere: Holmegaard Værk

VESTKYST - HENRIK SAXGREN

Henrik Saxgreen, Mors Sunset

05.02.22 - 18.09.22 Herning.

Det er en levende kystlinje lavet af sand. Altid ved at blive til, altid ved at dø. Bestemt af galaksernes kraftstrøm gennem altet, tegnet af stormene, solens og månens vandring, og menneskets indgriben, selvom det sidste kun er et kortvarigt problem, for kystlinjen har al tid i verden. Den er en lang og levende fortælling om tidevand, altid underlagt døgnets rytmer, men i sin tidsregning som evigheden at betragte.’ (En Linje i Verden af Dorthe Nors og Henrik Saxgren).

Fotografen Henrik Saxgrens kyststrækning fra Skagen til Vadehavet er skildret med en langsommelighed som trodser fotografiets øjeblikkelighed. Henrik Saxgren har i en årrække arbejdet med reportagefotografiet som omdrejningspunkt, og han har skildret liv og landskab i mange dele af verden – fra Nicaragua til Thule. Mange af disse motiver er intense og dramatiske, men Henrik Saxgren har siden søgt en langsomhed og fordybelse i motiverne, som også genspejles i det fotografiske udtryk i værkerne i udstillingen VESTKYST.

Henrik Saxgrens linje i verden består af brede hvide sandstrande, skrånende vindblæste klitter, stejle skrænter og marskland. Det er en natur i rastløs bevægelse, spændt ud mellem mennesket og universet er linjen både foranderlig og cyklisk uendelig. Saxgrens natur er ikke en romantisk fortælling, men fortæller historien om en vindblæst uregerlig kyst, hvor den trygge døgnrytme og den truende uforudsigelighed skildres med autentisk råhed. ’en hyldest til den natur vi er i gang med at ødelægge’. (citat: Henrik Saxgren).

Udstillingen er den foreløbigt sidste i rækken af udstillinger på HEART, som sætter et nuanceret fokus på begreberne ”den vilde natur” og ”det kultiverede landskab”. Med udstillingen ønsker HEART at invitere publikum til at reflektere over vores rolle i naturen - og i verden. Den ligger i forlængelse af HEARTs tidligere udstillinger med Allan Ottes malerier af landbruget og landbrugslandet og Søren Solkærs fotografier af naturfænomenet sort sol. Henrik Saxgrens blik er vandret ned ad den jyske vestkyst, fra Skagen til vadehavet. Her finder vi en strimmel dansk natur, som ikke lader sig kontrollere

Udstillingen vil indeholde ca. 40 ny producerede fotografier fra serien En Linje i Verden (2021) og ca. 10 fotografier fra Tøndermarsken (2019). Nogle af værkerne er udgivet i den anmelderroste bog En Linje i Verden, som er et samarbejde mellem Henrik Saxgren og forfatter Dorthe Nors. Det vil være første gang publikum har mulighed for at opleve værkerne samlet. 

Henrik Saxgren (f. 1953), fotograf og billedkunstner med en stor bog- og udstillingsproduktion bag sig. Han har udgivet mere end ti bøger blandt andre Point of View (1996), Solomons House/Landet uden fædre (2000), Krig og Kærlighed (2006), Unintended Sculptures (2009), Tøndermarsken m/ Hans Edvard Nørregaard-Nielsen (2017), ULTIMA THULE (2017), Bag en mur af is (2017), En linje i verden (med Dorthe Nors (2021) og antologierne Verschwindende Landschafen (2008) og Herfra hvor vi står (2010).

Saxgren har senest været aktuel i DK med udstillingen FRA TØNDER TIL THULE på Johannes Larsen Museet og Sophienholm, ULTIMA THULE på Randers Kunstmuseum og ’Tøndermarsken’ på Tønder Kunstmuseum. Han har en stor udstillingsaktivitet uden for landets grænser. Han har blandt andet udstillet på Photographers Gallery i London, CCA Kunsthalle på Mallorca, Stendersenmuseet i Oslo, Walter Reed Gallery i New York, World Museum i Rotterdam og Fotofest i Houston.

Han har modtaget Døssingprisen, Carsten Nielsen Prisen, Marin Andersen Nexø-Prisen, Fotogratula Prisen/Dansk fotografis Hæderspris og BG Banks bogpris. Saxgren er repræsenteret i adskillige samlinger, bl.a. ARoS, Randers Kunstmuseum, Tønder Kunstmuseum, Johannes Larsen Museet, Ribe Kunstmuseum, Skagen Museum, Frederiksborg Museum, Det Nationale Fotomuseum, Norderlight Gallery, Museet for Fotokunst.

Vil du vide mere: HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART